Sayfalar


Cumartesi, Haziran 19

krepimsi

 
malzemeler
1 adet yumurta
11 kaşık un
1 buçuk su bardağı süt
1 çay bardağı kaşar peynir
2 adet biber
1 adet taze soğan, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kekik
biraz sucuk
dereotu
sıvıyağ
tuz

yapılışı
Dereotu, biber, soğan, sucuk ince kıyılır.
Daha sonra kaşar peynir rendelenir. Yumurta çırpma kabına kırılır  içerisine süt ilave edilerek çırpılır. 
Un  yumurtalı süte azar azar topaklandırmadan katılır. Kıydığımız malzemeler,rendelenmiş kaşar peyniri, kırmızı toz biber  kekik, tuz karışıma
ilave edilerek karıştırılır. Teflon tava ocağa alınır
içerisine çok az sıvıyağ akıtılır  karışımdan 1 kepçe alıp
tavaya dökülür, pişen tarafı çevrilip diğer kısmıda pişirilir.
Afiyet olsun

tırtıl kurabiye

malzemeler
3 adet yumurta
1 çay bardağı erimiş margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
yarım paket pudra şekeri, aldığı kadar un
1 paket bitter çikolata(180 gr)
hindistan cevizi

yapılışı 
3 yumurta yoğurma kabına kırılır pudara şekeri ile
karıştırılır. Erimiş margarin, sıvıyağ, vanilya, un
ve kabartma tozu ile hamur yoğurulur. Yoğurduğumuz
hamur tırtıl kurabiye kalıbından geçirilerek işaret parmağı
uzunluğunda çıkartılır. Tepsiye aralıklarla dizilir, 180
derecelik fırında pembeleştirmeden çıkarılır. Soğuyunca
düz olan kısmına çay kaşığı ile benmari usulü erittiğimiz
çikolatadan sürüp, diğer kurabiyeye çikolata  sürmeden üzerine yapıştırılır. Uç kısmınıda çikolatalayıp,  hindistan cevizine
batırıp süslenir.
Afiyet olsun

Cuma, Haziran 18

bulgaristan usulü "güveç"

malzemeler
1 buçuk su bardağı pirinç, 2 buçuk su bardağı tavuk suyu
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet domates
1 adet tavuk göğsü
tuz, kırmızı toz biber
mercimek otu, sıvıyağ

yapılışı
Soğan yemeklik doğranır, sıvıyağ ile pembeleştirilir.
İçerisine kabuğu soyulmuş, doğradığımız domatesler
ilave edilir ve pişirilir. Tavuk tencereye alınır
su ilave edilerek haşlanır. Pirinç ayıklanıp yıkanır
yuvarlak küçük bir tepsiye dökülür. Üzerine didiklediğimiz 
tavuk eti ve domatesli soğan eklenir. İri doğranmış sarımsak 
tuz, tavuk suyu katılarak karıştırılır. Üzerine kırmızı toz biber
ve mercimek otu (çibrisa'da denilir) serpilir, 200 derecelik fırında 
suyu çekene kadar pişirilir.
Afiyet olsun

selufka (beze)

malzemeler
3 adet yumurta akı
2 buçuk çay bardağı toz şeker
1fiske tuz
2-3 damla limon suyu


yapılışı
Tencereye yumurta akları ve diğer malzemeler
dökülür. Kısık ateşte mikserle önce yavaş daha sonra
hızlı devirde 5 dakika çırpılır. Ocaktan alıp 15 dakika
daha çırpılır. Yağlı kağıt serili tepsiye krema sıkacağı 
ile sıkılır. Soğuk fırına verilir. Fırın 100 dereceye 
getirilip 1 saat kadar pişirilir, soğuyana kadar fırının 
kapağı açılmaz, 2 saat kadar  bekletilir.  
Afiyet olsun 

bulgaristan usulü "su pidesi"


 
malzemeler
4 su bardağı un
1 adet yumurta
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz, su
100 gram margarin(ertilmiş)
1 kalıp peynir, maydonoz

yapılışı
Un bir kaba alınır, ortası açılır içerisine yumurta
sıvıyağ, tuz,su ile ele yapışmayacak bir hamur yoğurulur.
Hamur 4 eşit parçaya bölünür, ilk hamur tepsiden biraz 
büyük olacak şekilde açılır, yağlanmış yuvarlak tepsiye serilir. (kenarları dışa gelecek şekilde) 2 ve 3 üncü hamurlarda tepsi
büyüklüğünde açılıır, büyük parçalar halinde kesilir.
Kaynayan tuzlu suda haşlayıp süzgece aktarılır.
Üzerine bekletmeden soğuk su tutup süzdürülür.
Tepsideki hamurun üzerine kaşıkla eriyen margarinden gezdirdikten
sonra peynirli malzemeden serpiştirilir. Üzerinede
haşlanan hamurlardan peynirleri örtecek biçimde kapatıp tekrar margarin,peynir serpilir. Tekrar haşlanan hamurları kapatıp
margarin, peynir serdikten sonra 4 üncü yufkada üzerine örtülür.
 Pişen kısımları ocaktan dışarı pişmeyen yerleride ocağa gelecek  biçimde döndürerek pişirilir.  Altı pişince unladığımız bir tepsinin arkası ile 
çevirip, yağladığımız tepsisine aktarıyoruz, aynı şekilde altınıda pişiriyoruz.
Afiyet olsun


Çarşamba, Haziran 16

zeytinyağlı yaprak sarması

 
malzemeler
yarım kg asma yaprağı
yarım çay bardağı zeytinyağı 
yarım çay bardağı sıvı yağ 
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
3 adet kuru soğan, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuşüzümü
1 tatlı kaşığı tuz
nane dereotu, maydonoz, karabiber
yenibahar

yapılışı
Yaprakları yıkayıp kaynar tuzlu suda 3'er dakika
kadar haşlayalım. Rengi değişince kevgirle diğer tarafını çevirelim. Soğanları ince kıyıp tencereye alıp
yağları da ilave ederek kavuralım üzerine ayıklayıp
yıkadığımız pirinci ilave edip karıştırarak biraz daha
kavuralım tuz ve suyu ilave edip demlenmeye bırakalım.
Kıyılmış maydonoz, dereotu ve diğer baharatları da ilave
edip karıştıralım. Yaprakları saralım.
Tencereye  sıralayıp üzerine biraz zeytinyağı, 1 su bardağı su
yarım limon suyu gezdirip üzerinede limon dilimleri ekleyip
pişirelim.
Afiyet olsun

etimek tatlısı


malzemeler
2 paket tuzsuz etimek, 1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
hindistan cevizi
muhallebisi için
1 litre süt
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
6 yemek kaşığı un
50 gram margarin
1 paket vanilya
şerbeti için
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su

yapılışı
Şerbet için şeker tencereye dökülür. Rengi değişene kadar kısık ateşte bekletilir. Eriyen şekere su ilave edilir karıştırılır. Etimekler şerbete batırılarak ıslatılır. Borcama iki kat olacak şekilde dizilir. Kalan şerbet etimeklerin üzerine gezdirilir. Muhallebi için yumurta ve şeker çatalla çırpılır. Un, vanilya ve biraz süt eklenerek karıştırılır. Kaynayan süte azar azar karıştırarak ilave edilir ve pişirilir. Ocaktan almaya yakın margarin ilave edilir karıştırılır. Daha sonra etimeklerin üzerine gezdirilir. 1 su bardağı süt ile  hazırlamış olduğumuz krem şantiyide soğuyan muhallebinin üzerine sürüp hindistan cevizi ile süslenir.
Afiyet olsun

marmelatlı düğme kurabiye


 

malzemeler
200 gram margarin
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
yarım limon kabuğu rendesi
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya, kayısı marmelatı
kurabiyelerin üzeri için toz şeker
yeterli miktarda un







yapılışı
Un ve kabartma tozu hariç malzemeler
karıştırılır. Un ve kabartma tozu azar azar
ilave edilir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Fındıktan büyük parçalar koparılarak
resimdeki gibi şekil verilir. Daha sonra işaret parmağımızla
üzerlerine hafif bastırarak çukur yapılır. Üzerleri şekere batırılır aralıklı olarak tepsiye dizilir.
170 derecelik fırında şekerler hafif kızarıncaya kadar pişirilir.
Soğuyunca ortalarına marmelet dökülür.
Afiyet olsun

Salı, Haziran 15

mutluluk kurabiyeleri


malzemeler
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
yarım su bardağı sıvıyağ 
1 paket margarin, yeterli miktarda un
kakao, fındık, kuru üzüm
damla çikolata




yapılışı
Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler
bir kaba alınır ve karıştırılır. üzerine azar azar
un ile kabartma tozu eklenerek ele yapışmayacak bir hamur yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde
parçalar koparılarak resimdeki gibi şekiller verilir.
Mantar şekli için ise sıkma torbası ucu önce kakaoya
batırılır daha sonrada hamurun üzerine bastırılır.
Dilerseniz sade yada,hamuru 4'e bölüp mantar kurabiye
fındıklı, kuru üzümlü,damla çikolatalıda aynı hamurdan
elde edebilirsiniz. 180 derecelik fırında fazla kızartmadan
pişirilir.
Afiyet olsun

patates tavası


 
malzemeler
2 adet patates
2 adet yumurta
10 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz 

yapılışı
Patateslerin kabukları soyulur rendelenir elimizle
sıkılarak suyu çıkarılır. İçerisine yumurtalar kırılır
tuzda ilave edilerek karıştırılır. Tavaya 5 kaşık kadar
sıvıyağ dökülür ısınınca patatesler dökülerek düzleştirilir.
Altı kızarınca kapak yardımıyla çevrilir tavaya tekrar sıvıyağ
dökülür patatesler kapaktan tavaya aktarılır,  altı kızarınca tabağa
alınır servise hazır.
Afiyet olsun

yumuşacık şekerpare


malzemeler
yarım paket pudra şekeri
yarım paket margarin
yarım su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
yeterli miktarda un
üzeri için fındık
şerbeti için
4 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker

yapılışı
Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz su ve şekeri kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz.
Yumurtayla şekeri çatalla çırpıyoruz içerisine yoğurt, sıvıyağ,oda ısısındaki margarini, karbonat ve un ile hamur yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz yağlanmış tepsiye aralıklarla dizip 170 derecelik fırında pişiriyoruz. Tatlı sıcak şerbeti soğuk olacak şekilde buluşturuyoruz.
Afiyet olsun

meyveli yaş pasta


malzemeler
6 adet yumurta
12 yemek kaşığı toz şeker
12 yemek kaşığı un
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
1 kutu (2 paket) krem şanti
1su bardağı süt
dilediğiniz meyveler
ben kayısı, şeftali, elma,muz
kiraz kullandım
keki ıslatmak için yarım su bardağı süt
keke sürmek için çokomel

yapılışı
10 kaşık şeker ile 6 yumurta akını köpürene kadar
çırpıyoruz, çırptığımız kabı ters çevirince dökülmeyecek
şekilde. Yumurta sarılarınada kalan 2 kaşık şekeri döküp
çırpıyoruz ve aklara karıştırıyoruz. Un,kabartma tozu
vanilyayı eleyerek yavaşça karıştırarak ilave ediyoruz.
Yağlamış olduğumuz orta boy tepsimize döküp 180
derecede pişiriyoruz, fırını kapatınca çıkarmıyoruz
orada soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan pandispanyamızı
ortadan ikiye kesiyoruz iki parçayıda sütle ıslatıyoruz
pandispanyanın içe gelecek kısımlarına( çokomel  sürüp
isteğe bağlı)hazırladığımız krem şantiyide onun üzerine
sürüyoruz, doğramış olduğumuz meyveleride ilave edip
diğer pandispanyayı üzerine kapatıyoruz. Üzerine kalan
krem şantiyi sürüp dilediğimiz şekilde süslüyoruz.
Afiyet olsun

Pazartesi, Haziran 14

sodalı börek


malzemeler
5 adet yufka
2 adet soda, 2 adet yumurta
sıvıyağ
peynir, maydonoz

yapılışı
Tepsiyi sıvıyağ ile güzelce yağlıyoruz. İlk yufkayı
tepsinin kenarlarından sarkacak biçimde düz olarak
açıyoruz. Üzerine sıvıyağ gezdirdikten sonra peynirli
içten serpiyoruz. Diğer yufkayıda kopararak düz biçimde
üzerine serip sıvıyağ gezdiriyoruz. Tekrar peynirli karışımdan
serpip yufkalardan 1 adet kalana kadar aynı şekilde devam
ediyoruz. Kenarlardan sarkan yufkaları içe katlayıp üzerine
sonuncu yufkayı seriyoruz ve kenarları tepsinin altına doğru
katlıyoruz. Yumurtaları çırpıp böreğin üzerine sürüyoruz.
Böreği kare şeklinde kesip 2 adet sodayıda üzerine döküyoruz.
Börek sodayı çekene kadar bekleyip, 180 derecede önceden
ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Afiyet olsun



kıvrık poğaçalar

 malzemeler
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sirke
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 paket yaşmaya
yeteli miktarda un
hamurların üzerine sürmek için margarin
üzerine sürmek için yumurta sarısı
içi için peynirli veya patatesli karışım

yapılışı
Yaşmaya ılık suda eritilir, diğer malzemelerde ilave
edilerek karıştırılır. Un ile ele yapışmayacak hamur
yoğurulur. 10 dakika kadar dinlendirilir daha sonra
hamur 4'e bölünür. Bölünen hamurların bir'inden 15
olmak üzere toplam  60 parçaya ayrılır. Tabak 
büyüklüğünde açılır üzerine margarin sürülür 15 hamur
olana kadar devam edilir, daha sonra bu hamur yuvarlak
olarak açılır sigara böreği şeklinde kesilir, içerisine 
hazırladığımız içten koyularak sigara böreği gibi sarılır.
Diğer hamurlarda aynı şekilde yapılır.Tepsiye dizilir
bu şekilde hamurlar kabarana kadar mayalandırılır.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede ısıtılmış
fırında pişirilir.
Afiyet olsun