Sayfalar


Salı, Ağustos 24

pırasalı patates köftesi

malzemeler
5 adet patates
1 adet yumurta
yarım pırasa
yarım su bardağı kaşar peynir rendesi
yarım çay bardağı ekmek içi
1 su bardağı galeta unu, karabiber, tuz, mercimek otu, kırmızı toz biber
un

yapılışı
Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur.Pırasa incecik çentilir ve tuz ile ovulur. Soyulan patatesler elle ezilir, içerisine yumurta,  pırasa ekmek içi, tuz, karabiber
kırmızı biber kaşar peynir rendesi eklenerek yoğrulur. Elimizi unlayarak istediğiniz biçimde şekillendirilir. Galeta ununa bulayarak buzdolabında bekletilir. Daha sonra
köfteler sıvıyağ dökülmüş tavada kızartılır.
Afiyet olsun

mantı


malzemeler
5 su bardağı un
1 adet yumurta
250 gram kıyma
1 adet soğan
karabiber, tuz
tereyağ, kırmızı toz biber, kekik, yoğurt, sarımsak

yapılışı
Kıyma bir kaba alınır içerisine soğan rendelenir
ve karabiber, tuz eklenerek karıştırılır.
Un yoğurma kabına alınır, ortası açılıp içerisine
yumurta kırılır. Tuz unun üzerine serpilir ve azar azar su ekleyip yoğrulur. Hamur 4 eşit parçaya ayrılır ve
yuvarlanır. Hamur çok ince olmayacak şekilde açılır. Hamurun ortasından itibaren kıyma aralıklarla dizilir.
Dizilmeyen kısım kıymaların üzerine örtülür. Tırtıklı hamur
keseceği ile hamurun kıymasız yerlerinden kesilir. Diğer
hamurlarda aynı şekilde yapılır.
Büyük bir tencereye su koyup ocaktağa alınır
kaynatılır, su kaynayınca tuz eklenir ve mantılar suya katılır. Hamurlar pişince kevgirle servis tabağına
alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağını eritip içerisine katıp kızdırdığımız kırmızı toz biberli sostan gezdirilir. Üzerinede isteğe bağlı kekik eklenebilir.
Afiyet olsun


lazanya

malzemeler
15 yaprak lazanya
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un 
3 su bardağı süt
1 adet soğan
2 adet havuç
2 diş sarımsak
400 gram kıyma
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 buçuk su bardağı kaşar peyniri rendesi
3 adet domates
sıvıyağ, tuz, karabiber 


yapılışı   Soğan yemeklik doğranır. Dört yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulur. Rendelenmiş havuç eklenir ve karıştırılır. Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edilir. İçine  ufak doğranmış domatesler ve sarımsak dökülür. Tuz, karabiber eklenir. Domates yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
Başka bir tencerede beşemal sos için tereyağı ve sıvı yağ  tencereye alınır.
Un ekleyip biraz kavrulur. Sürekli karıştırarak azar azar süt ilave edilir.
Tuz, karabiber eklenir ve pişirilir.
Dikdörtgen bir tepsi yağlanır zemine beşamal sos yayılır. Üzerine bir
kat olacak şekilde 3 yaprak lazanya serilir. Üzerine beşamal sos onun da üzerine
kıymalı sos  ve iki yemek kaşığı kadar kaşar peyniri rendesi serpilir. . Lazanya bitene kadar aynı şekilde devam edilir. Son katın üzerine de beşamel ve kıymalı sostan sonra kaşar peynir rendesi serpip 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun

hamur kızartması

 
malzemeler
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
yeterli miktarda un
peynirli maydonoz

yapılışı
Malzemelerin hepsi karıştırma kabına alınır.Karıştırdıktan sonra azar azar un eklenerek ele yapışmayacak hamur elde edilir.
Hamur çok ince olmayacak şekilde açılır ve
kalıplarla kesilir. Peynirli hamur için ise bardakla
kesip içerisine peynirli malzemeden koyup kapatılır.
Kızgın yağda kızartılır.
Afiyet olsun

Cuma, Ağustos 6

kuru üzümlü cevizli kurabiye

malzemeler
250 gram margarin(oda ısısında)
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta(1 inin sarısı üzeri için)
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı kırıklanmış ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
5 su bardağı un (fazlasıda olabilir)

yapılışı
Unun 4 bardağı ve margarin iyice yoğrulur. Ceviz, üzüm
hariç bütün malzemeler margarinli una ilave edilir.
Kalan 1 bardak unda ilave edilerek yumuşak ele yapışmayan
bir hamur yoğrulur (gerekirse un eklenebilir). Ceviz ve üzümde eklenerek yoğrulur. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlı kağıt serili tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 180 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun

bulgaristan usulü "pırasalı köfte"

malzemeler
250 gram kıyma
yarım  pırasa
kırmızı tozbiber
karabiber
mercimek otu
1 dilim bayat ekmek içi
tuz

yapılışı
Öncelikle pırasa incecik çentilir tuz ile ovulur. Kıymanın içerisine bütün malzemeler ilave edilip yoğrulur. Kıymadan yumurta iriliğinde parçalar koparılıp, yuvarlatılır. Tavaya sıvıyağ dökülüp köfteler kızartılır.
Afiyet olsun

bulgaristan usulü "biber dolması"

malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
 2 su bardağı sıcak su
2 buçuk su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ , yarım su bardağı
peynir veye ekşimik
10 adet sivri veye çarliston biber tuz, kırmızı tozbiber

yapılışı
Bulgur ayıklanır üzerine sıcak su dökülür
kapağı kapatılarak şişmesi için  beklenir. Tavaya sıvıyağ dökülür doğranmış biberlerde ilave edilip kavrulur. Şişen bulgurların üzerine dökülür, içerisine peynir veya ekşimik koyulur karıştırılır. Süt ile yumurta, tuz çırpılır bulgurların üzerine çıkacak şekilde dökülür. Üzerine kırmızı tozbiber sepilerek 180 derecelik fırında çok kurutmadan pişirilir.
Afiyet olsun

sarımsaklı yoğurtlu taze fasulye

malzemeler
 yarım kilo taze fasulye
4 yemek kaşığı yoğurt
3-4 diş sarımsak
yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz

yapılışı
Fasulyeler ayıklanıp yıkandıktan sonra
haşlanması için tencereye alınır, su ve tuz ile
haşlanır. Haşlanan fasulyeler süzdürüldükten sonra
doğranır. Tavaya sıvıyağ dökülür üzerinede fasulyeler dökülerek tahta kaşıkla ezerek kavrulur. Sarımsak ile yoğurt karıştırılır, soğuyan fasulyelerin üzerine dökülerek karıştırılır.
Afiyet olsun

kakao soslu kek

malzemeler
4 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 adet vanilya
yarım paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı süt
kakaolu sos için
2 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
3 tatlı kaşığı kakao
3 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı margarin
ıslatmak için
2 su bardaüı süt
1 paket krem şanti
yarım su bardağı süt
hindistan cevizi

yapılışı
Öncelikle yumurta ve şeker iyice çırpılır, içerisine süt eklenir ve un ile kabartma tozu, kakao, vanilya karıştırılarak yumurtalara eklenir. Yağlanmış dikdörtgen borcama dökülür 180 derecelik fırında pişirilir. Kakao sosu için tencereye margarin hariç bütün malzemeler koyulur karıştırarak pişirilir ocağın altı kapatılıp margarin eklenir, karıştırararak soğumaya bırakılır. Fırından çıkan kek ılınınca üzerine 2 bardak süt dökülür, çekmesi için bekletilir. Sütü çeken kekin üzerine yarım su bardağı süt ile hazırlanmış krem şanti sürülür. Soğuyan kakao sosu da krem şantinin üzerine sürülür.  Üzeri hindistan cevizi ile süslenir.
Afiyet olsun


bir yunan yemeği "pabucaki"

malzemeler
5 adet patlıcan
4 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 adet soğan
4 adet domates
yarım su bardağı ufak doğranmış beyez peynir
zeytinyağ, tuz

yapılışı
Patlıcanları boylamasına ikiye bölün, tuzlu suda
yarım saat kadar bekletin. Sudan alıp sıkarak yine tuzlu suda
haşlayın. Pişen patlıcanların içlerini kaşık yardımıyla çıkarıp, tahta üzerinde ufak ufak kesin. Rendelenmiş soğanları zeytinyağda kavurun içerisine ufak doğranan patlıcanları koyarak kavurun. Sırasıyla ufak doğranmış domatesleri, beyaz peyniri, şekeri ve tuzu katıp bir süre daha pişirin. Ocaktan alıp yumurtaları teker teker harca yedirin. Hazırlanan harcı, yağlanmış tepsiye dizdiğimiz patlıcanların içerisine koyun. Üzerlerine biraz un serpip 200 derecede 5-10 dakika fırınlayın. Soğuk veya sıcak olarak servis edilebilir.
Afiyet olsun

biber dolması

malzemeler
8 adet dolmalık biber
8 yemek kaşığı dolusu pirinç
2 adet iri kuru soğan
yarım su bardağı sıcak su
yarım su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı küşüzümü
1 adet domates
dereotu, maydonoz, tuz
karabiber, yenibahar
yarım çay bardağı zeytinyağ


yapılışı
Pirinç ayıklanıp yıkanır. Soğanlar soyulup, ince yemeklik
doğranır, içerisine sıvıyağ koyarak soğanlar kavrulur.
Kavrulan soğanlara pirinç ekleyip karıştırılır, salça da eklenip
karıştırılır. Su, kuşüzümü, tuz, karabiber, yenibahar ilave edilir
suyu çektirilir. Üzerine dereotu, maydonoz ilave edilip karıştırılır kapağı kapatılıp demlenmeye bırakılır. Ayıklanıp yıkanmış dolmalık biberlere demlenen pilav karışımı fazla bastırmadan doldurulur üzerlerine domatesten kapak yapılıp tencereye dizilir. Üzerlerine biberlerin yarısından az olacak şekilde su dökülür, zeytinyağı ve birazda tuz ekleyip pişirilir. Soğuk olarak servis edilir. 
Afiyet olsun

Perşembe, Ağustos 5

tavuk ciğerinden arnavut ciğeri

 
malzemeler
yarım kilo tavuk ciğeri
2 adet patates
1 adet kuru soğan
yarım su bardağı un
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
sumak, tuz
kızartmak için sıvıyağ


yapılışı
Ciğerler ayıklanıp küp küp doğranır güzelce yıkanır
suyu süzülmesi için süzgeçe alınır. Un ve kırmızı toz biber
karıştırılır. Suyu süzülen ciğerler unlu karışıma katılıp
karıştırılır. Sıvıyağ tavaya alınır kızdırılıır. Patatesler soyulup yıkanır, küp küp doğranır kızan yağda kızartılır. Servis tabağına alınır. Unlu ciğerler süzgeç ile elenir fazla un atılmış olur. Ciğerler kızgın yağda çevrilerek pişirilir.Pişen ciğerler de servis tabağına alınıp patatesler ve tuz ile karıştırılır. Soğan soyulup piyazlık doğranır, sumak, tuz ile ovulur.Ciğer ile servis edilir.
Afiyet olsun

kısır

malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
1 buçuk su bardağı kaynamış su
yarım su bardağı sıvıyağ
2 adet iri kuru soğan
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı dolusu salça
yarım demet taze soğan
yarım kıvırcık
1 adet limon suyu
tuz
isteğe bağlı maydonoz

yapılışı
Bulgur ayıklandıktan sonra kapaklı bir kaba alınır.
Üzerine kaynamış su dökülerek kapağı kapatılıp demlendirilir.
Kuru soğanlar ve sarımsak soyulup ince yemeklik doğranıp, tencereye alınır.Üzerine sıvıyağ eklenir, sarartılır. Sararan soğanlara salça eklenir kavrulur. Demlenmiş bulgurlar kaşıkla karıştırılır, üzerine salçalı soğan karışımı ekleyip güzelce karıştırılır. Taze soğanlar ve maydonoz ince kıyılır, kıvırcık doğranır, soğumuş salçalı bulgur karışımına ilave edilir. Tuz ve limon suyu da eklenir karıştırılır.
Kase ile şekillendirilip yada dağınık olarak servis edilir.
Afiyet olsun

havuçlu kek

 
malzemeler
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağından fazla un
yarım su bardağından fazla kepekli un
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın
3 adet havuç (soyulmuş rendelenmiş)
yarım su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı kırıklanmış ceviz

yapılışı
Yumurta ve şekeri açık renkli bir karışım olana
kadar çırpın, sıvıyağ ekleyip çırpmaya devam edin.
Unları, karbonat, kabartma tozu ve tarçını yumurtalı
karışımın üzerine eleyin (kepekli unun elekte kalan
kısmınıda ekleyin) ve alttan üste doğru yumurtalı
karışımla karıştırın. Üzüm, ceviz ve havuçları da yavaşça
karıştırarak ekleyin. Karışıımı dikdörtgen kalıbı sıvıyağ ile yağlayıp 
dökün. Keki 160 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.
Bıçak veya kürdan batırdığınızda kuru çıkmalı.
Afiyet olsun