Sayfalar


Salı, Mayıs 24

damla çikolatalı kurabiye

malzemeler
125 gram oda ısısında tereyağ
3 kahve fincanı pudra şekeri
10 kahve fincanı un
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 vanilya
1 kabartma tozu
üzeri için damla çikolata

yapılışı
Tereyağ, pudra şekeri, yumurta, sıvıyağ, vanilya bir kaba alınır. Un ve kabartma tozu ile yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğurulur. Hamurdan parçalar koparılıp yuvarlatılır. Tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine damla çikolatalar hamura hafifçe batırılır. 170 derecelik fırında çok kızartmadan pişirilir.
Afiyet olsun

Perşembe, Mayıs 19

havuçlu muffin


malzemeler
1 adet yumurta
2 adet havuç
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı kırıklanmış ceviz
yarım su bardağı süt
2 yemek kaşığı bal
yarım su bardağı şeker
1 vanilya
yarım su bardağından az sıvıyağ



yapılışı
Kuru malzemeler elenmiş un, kabartma tozu, karbonat, tuz, tarçın ve vanilya bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kasede ise yumurta çatalla çırpılır. Süt, bal, şeker, rendelenmiş havuç, sıvıyağ iyice karıştırılır. Bu karışım unlu karışım olan kaseye boşaltılır.Tahta kaşıkla karıştırılır. Cevizleride ilave edip hafifçe karıştırılır. Hazır kek kağıtları muffın kalıplarına koyulur. Karışım kaşıkla kalıplara paylaştırılır. 170 derecelik fırında pişirilir.

tahinli susamlı kek

malzemeler
3 adet yumurta
1 buçuk su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı tahin
kalıbı yağlamak için margarin
yarım su bardağı susam
yarım çay bardağı iri kırıklanmış ceviz

yapılışı
Yumurta ve toz şeker bir kap içerisine alınır mikserle köpürene kadar çırpılır. Sıvıyağ, süt döküp karıştırmaya tahta kaşıkla devam edilir. Üzerine un ve kabartma tozunu eleyerek eklenir ve tahta kaşıkla alttan yukarıya doğru karıştırılır.Tahinde ilave edilip tekrar karıştırılır. Oda ısısında margarin ile kek kalıbı güzelce yağlanır. Susamlar her yerine gelecek şekilde dökülür. Kek harcı kalıba dökülür. Üzerine ceviz kırıkları serpilir. 170 derecelik fırında pişirilir.

Afiyet olsun

elmalı kurabiye

malzemeler
250 gram margarin
6 kaşık puda şekeri
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı yoğurt
un
4 adet elma
4 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı kuru üzüm
1 çay bardağı kırıklanmış fındık
üzeri için
1 paket vanilya
yarım su bardağı pudra şekeri

yapılışı
Öncelikle elmalar soyulup rendelenir. Toz şeker ve kuru üzüm eklenerek ocağa alınır kısık ateşte elmalar suyunu çekene kadar pişirilir. Soğuyunca fındık ve tarçın eklenir karıştırılır.
Oda ısısındaki margarin, yoğurt, pudra şekeri, un ve kabartma tozu ile ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.  Cevizden biraz küçük parçalar koparılıp yuvarlatılır. Merdaneyle açılır içerisine elmalı harçtan koyulup rulo şeklinde sarılır ve ay şekli verilir. Fırın tepsisine dizilen kurabiyeler 170 derecelik fırında üzerleri hafif kızarana  kadar pişirilir. Fırından çıkarınça üzerlerine vanilya ve pudra şekeri karışımı elenir.
Afiyet olsun

hünkar beğendi

malzemeler
yarım kg kuşbaşı et
3 adet domates
4-5 adet sivri biber
4 adet közlenmiş patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı 
2 yemek kaşığı un 
2 su bardağı süt
tuz, karabiber

yapılışı
Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Beğendiyi yapmak için ise közlenmiş patlıcanların kabukları soyulup incecik kıyılır. Tereyağı  ile un kavrulur. Patlıcanlar da ilave edilip karıştırılır. Süt koyup karıştırılarak pişirilir ve tuz ilave edilir. Domates sosu için biberler ikiye kesilir biraz sıvıyağ koyulmuş tavada hafif kızartılır. Kabukları soyulup küçük doğranmış domates ve tuz ilave edilerek pişirilir. Tabağımıza önce beğendiden sonra kavrulan et en son olarakta domates sosu dökülür ve servis edilir.
Et olmadan beğendi domates sosu ile tercih edilebilir.
Afiyet olsun

Perşembe, Mayıs 5

çıtır çıtır lokma

malzemeler
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı dolusu şeker
1 fiske tuz
20 gram yaşmaya
sıcak su
kızartmak için sıvıyağ
şerbeti için
4 su bardağı şeker
3 buçuk su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

yapılışı
Unun ortası açılır. Şeker, tuz unun üzerine serpilir. Maya unun ortasına alınır ve elimizin dayanabileceği , ılıktan daha sıcak olan su ile çok cıvık olan bir hamur yoğrulur ve kabarması için dinlendirilir. Şerbeti için ise su, şeker tencereye koyularak ocağa alınır. Kaynamaya başlayınca limon suyuda eklenip 20 dakika kadar kaynatılır ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Şerbet biraz kıvamlı olmalı. Kabaran hamurudan elimizle sıkarak, suya batırıp çıkardığımız tatlı kaşığı yardımı ile hamurlar kızgın yağa atılıp kızartılır. Kızaran hamurlar şerbete atılıp 30 saniye kadar tutulup kevgirle şerbetten çıkarılır. Hamur bitene kadar aynı işlemlere devam edilir. Hamurları sıkarken elimize ameliyat eldiveni takarsak hamur elimize yapışmaz.
Afiyet olsun

kavurmalı çorba

malzemeler
1 su bardağı doğranmış kavurma
1 adet soğan
yarım yemek kaşığı salça
2 çorba kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
un, tuz karabiber
dereotu maydonoz

yapılışı
Soğan ince ince doğranır. Bir miktar sıvıyağ ile kavrulur. Daha sonra kavurmada ilave edilip karıştırılır ve salça eklenir. 4 su bardağı sıcak su ilave edilir kaynatılır. Başka bir kapta ise yoğurt, un ve bir miktar su çırpılır. Kaynayan çorbaya yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edilir beş dakika kadar kaynatılır. Tuz, ince kıyılmış maydonoz ve dere otu ilave edilen çorba ocaktan alınır.
Afiyet olsun

tavuklu börek

malzemeler
1 adet tavuk göğüs eti
4 adet yufka
50 gram margarin
2 adet soğan
1 çay kaşığı dolma baharı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 yumurta sarısı
çörek otu, tuz karabiber

yapılışı
Tavuk eti haşlanıp didiklenir. Suyundan 3-4 kaşık ayrılır. Soğanlar küp küp doğranıp 1 kaşık margarinle sotelenir. Dolmalık fıstıkta ilave edilerek kavrulur. Kuş üzümü, tavuk eti ve ayırdığımız tavuk suyuda ilave edilir. Tuz, karabiber, dolma baharı serpilir ve karıştırılarak ocaktan alınır. Yufkanın ilki tezgaha serilir. Üzerine erittiğimiz 50 gram margarinden fırça yardımı ile sürülür. Yufka ortadan ikiye katlanıp tekrar yağlanır, dört eşit parçaya bölünür. Her parçaya iki kaşık harç koyulup sigara böreği gibi sarılır. Diğer yufkalarda aynı işlemden geçirilir. Hazırlanan börekler soğuk su dolu bir kaba batırılıp çıkarılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpilir. 180 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun

Pazartesi, Mayıs 2

dilim patates salatası

malzemeler
3 adet orta boy patates
1 adet havuç
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı limon suyu
yarım çay bardağı bezelye
4-5 salatalık turşusu
1 adet haşlanmış yumurta
tuz, karabiber


yapılışı
Haşlanmış patatesler kabukları soyularak rendelenir ve püre haline getirilir. İçerisine limon suyu, tuz, karabiber, zeytinyağ eklenir iyice karıştırılır. Naylon bir poşetin üzerine parmak kalınlığında olacak şekilde yayılır. Haşlayıp küp şeklinde doğranan havucu ve yumurtayı, küp doğranmış salatalık turşusunu ve bezelyeyi yaymış olduğumuz patatesin üzerine döküp her yerine yaydırılır. Poşet yardımı ile rulo şekinde sarılır(poşet sarılmaz). Buzdolabında dinlendirdikten sonra 2 parmak kalınlığında dilimler kesilir.
Afiyet olsun

uğur böcekli pasta

malzemeler
pandispanya için
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
10 yemek kaşığı un
1 kabartma tozu
kreması için
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 vanilya
2 pakat krem şanti
1 buçuk su bardağı süt
80 gram bitter çikolata
süslemek için
çilek
damla çikolata

yapılışı
Pandispanya için yumurta ve şeker mikserle güzelce çırpılır. Un ve kabartma tozu elenerek yumurtalara ilave edilir ve tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırılır. 170 derecelik fırında pişirilir soğumaya bırakılır. Kreması için ise 2 su bardağı süt , un, nişasta, yumurta sarısı, vanilya ve şeker tencereye alınır güzelce karıştırdıktan sonra ocağa alınır. Krema karıştırmaya devam edilerek pişirilir. Pişen krema ocaktan alınır içerisine tereyağ eklenir.
Üzeri kabuk tutmaması için karıştırarak soğutulur. Başka bir kapta ise krem şanti ve 1 buçuk bardak süt çırpılır. Süslemek için krem şantiden bir miktar alınır. Krem şantinin üçte biri ayrılır. Çok olan krem şantiye soğuyan krema eklenir ve çırpılır. İçine istediğimiz mevsim meyveleri ilave edilir. Kalan az krem şantiye ise benmari usulü eritilen çikolata eklenir karıştırılır. Pandispanya üç eşit parçaya bölünür. İlk pandispanya birkaç kaşık süt ile ıslatılır.Üzerine krema, krem şanti, meyve karışımı dökülür ve düzeltilir.İkinci katta aynı işlemlerden geçirilir. Son katta süt ile ıslatıldıktan sonra çikolata karışımlı krem şanti  dökülür ve üzeri ve kenarları düzeltilir. Çilekler ortadan ikiye bölür ve üzerleri ayırmış olduğumuz krem şanti ile uğur böceği şekli verilir. Göz kısımları için iki nokta olan krem şantinin üzerine damla çikolata koyulur.
Afiyet olsun