Sayfalar


Pazar, Ekim 16

zencefil adam kurabiye

malzemeler
4-4 buçuk su bardağı un
200 gram oda ısısında tereyağ
yarım su bardağı pekmez
yarım paket kabartma tozu
1 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil


yapılışı
Tereyağ ve şeker kaba alınır mikserle çırpılır. İçerisine yumurta ve pekmez ilave edip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu, zencefil ve tarçını eleyerek karışıma azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan kurabiye hamuru elde edilir. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilen hamur un serpilmiş tezgah üzerinde merdane yardımı ile açılır ve kalıplarla şekillendirilir. Pişirme kağıdı serili tepsiye dizilir. 170 derecelik fırında çok kızartmadan pişirilir. Fırından çıkan kurabiyeler soğumaya bırakılır. Bu arada üzerini süslemek için 6 tatlı kaşığı pudra şekerine 2 tatlı kaşığı kadar süt eklenir karıştırılır. Pişirme kağıdı ile çok fazla büyük olmayan huni yapılır. Karışım bu huninin içerisine boşaltılır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine yapılan huni ile karışım sıkılarak şekillendirilir.
(Ben değişik renk elde etmek için süt yerine vişne suyu kullandım. İsterseniz marketlerde satılan hazır süsleme glazürlerinden alabilirsiniz.)
Afiyet olsun

Cuma, Ekim 14

kremalı kek

malzemeler
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı su
1 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
kreması için
1 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı şeker
4 türk kahvesi fincanı süt
yarım  poşet krem şanti
yarım su bardağı süt
keki ıslatmak için
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı nescafe


yapılışı
Kek için yumurtalar ve şeker çırpılır. Su eklenir çırpmaya devam edilir. Un kabartma tozu ve kakao eklenir karıştırılır. 25 cm lik yuvarlak yağlanmış tepsiye dökülür ve 170 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkan kekin üzerine bir bardak sütte erittiğimiz nescafe dökülür. Kek soğumaya bırakılır. Krema malzemeleri için krem şanti ve yarım bardak süt köpürtülür. Kalan krema malzemeleri tencereye alınır, karıştırılarak pişirilir. Soğuyan kremayla köpürtülmüş krem şanti karıştırılır. Kek soğuyunca üzerine krema dökülür ve onun üzerinede bir çay süzgeçi ile kakao serpiştirilir.
Afiyet olsun

Perşembe, Ekim 6

iç yağlama

malzemeler
4 su bardağı un
yeterli miktarda su
1 tatlı kaşığı karbonat
sıvıyağ, tuz
1 su bardağı kadar peynir



yapılışı
Un kaba alınır tuz ve karbonat eklenir su ile hamur yoğurulur. Hamur 10 dakika kadar dinlendirilir. Un serpilerek merdaneyle hamur açılır. Üzerine sıvıyağ gezdirilir ve peynirde serpiştirilir. Hamur rulo seklinde sarılır. Hamurdan yumurtadan büyük parçalar kesip peynirli kısımları kapanacak şekilde yuvarlatılır. Un serperek merdaneyle açılır. Açılan hamurlar tavaya az miktarda sıvıyağ döküp iki tarafı çevrilerek pişirilir. Yağ bittikçe tekrar az miktarda dökülüp hamurlar bitinceye kadar aynı şekilde pişirilir. 
Afiyet olsun

örgülü tuzlu kurabiye

malzemeler
1 paket oda ısısında margarin
yarım çay bardağı sıvıyağ
6 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
yumurta sarısı
yeterli miktarda un

yapılışı
Un, kabartma tozu hariç malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınır. Un ve kabartma tozu azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamurdan cevizden küçük parçalar koparıp ince çubuk olacak şekilde yuvarlatılır. Çubuğu ortadan ikiye katlayıp saç örgüsü gibi burgu yapılır. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun

patlıcanlı pide

malzemeler
4 su bardağı un
yarım paket yaşmaya
1 su bardağı süt
alabildiği kadar su
tuz, tereyağ
iç malzemesi
4 adet patlıcan
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
3 adet domates
tuz, sıvıyağ

yapılışı
Öncelikle iç malzemesi için patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır. Tuzlu suda bekletilir. Soğan yemeklik doğranıp bir miktar sıvıyağda kavrulur ve salça ilave edilir. Tuzlu sudan çıkarılıp yıkanan patlıcanlar ve kabukları soyulup küp doğranmış domateslerde ilave edilerek pişirilir tuz ilave edilir.
Hamuru için ise un yoğurma kabına alınır tuz eklenir. Ortası açılıp Ilık süt ve maya eritilir. Ilık su ile hamur yoğurulur. Hamur mayalandırılır. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgaha un serpip merdaneyle bezeler açılır. İçerisine patlıcanlı iç malzemesinden koyup kenarları içe doğru katlayıp birleştirlir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisindede biraz mayalandırdıktan sonra 200 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkan pidelerin üzerine tereyağ sürülür.

Afiyet olsun

tırtıl kurabiye

malzemeler
125 gram margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudraşekeri
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı elme sirkesi
yeterli miktarda un
1 paket bitter çikolata 80 gr
hindistancevizi, çekilmiş fındık
 


yapılışı
Oda sıcaklığındaki margarin ile yumurtalar karıştırılır. İçerisine sıvıyağ pudraşekeri ve sirke eklenir karıştırılır. Un ve kabartma tozu ekleyip yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur tırtıl kurabiye kalıbıyla yada krema sıkacağı ile tepsiye aralıklarla sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirilir. Soğuyan kurabiyeleri önce erimiş çikolataya daha sonrada fındık veya hindstancevizine bulayarak servis edilir.
Afiyet olsun

minik çikolatalı kekler

malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağından fazla erimiş tereyağ
1 fiske tuz
1 su bardağı süt
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
bitter çikolata

yapılışı
Şeker ve yumurta çırpılır. Kakao, vanilya, erimiş tereyağ eklenir. Sütte ilave edilip çırpılır. Un ve kabartma tozu ilave edilip karıştırılır. Kalıplara kek kağıtları yerleştirilir. Karışımdan 2 kaşık dökülür bir dilim çikolata koyup tekrar kek karışımından koyulur. 180 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun

şeftali reçeli

malzemeler
1 kilo şeftali
4 su bardağı şeker
1 limon suyu

yapılışı
Şeftalilerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Tencereye alınır üzerine şeker dökülür. Şeker eriyene kadar bekletilir. Şeker eriyince tencere ocağa alınır ve kısık ateşte kaynatılır. Üzerinde oluşan köpükler alınır. Kıvamını anlamak için arada iki kaşık kadar tabağa alıp bakılır. Kıvamı olmaya yakın limon suyu eklenir. Reçel istenen kıvama gelince ocaktan alınır.
Afiyet olsun

sultan lokumu

malzemeler
30 gram tereyağ
1 su bardağı un
5 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı süt
1 adet vaniya
1 adet muz
hindistancevizi

yapılışı
Tereyağ ve un kavrulur. Süt karıştırarak azar azar ilave edilir. Şeker ve vanilya eklenerek koyu muhallebi kıvamında pişirilir. Ilınan muhallebi dolapta soğutulur. Elimiz hafif ıslatılıp muhallebiden parçalar koparıp ortasına muz dilimi koyup yuvarlatılır. Yuvarlanan muhallebiler hindistancevizine bulanır.
Afiyet olsun

fasulye piyaz

malzemeler
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 adet domates
1 adet haşlanmış yumurta
1 kahve fincanı zeytinyağ
2 adet limon suyu
maydonoz, tuz, pul biber
karabiber, zeytin


yapılışı
Haşlanmış fasulyeler servis tabağına alınır. Üzerine doğranmış, tuzla ovulmuş yıkanmış soğanlar yerleştirilir. Tuz, zeytinyağı, limon suyu, karabiber, pul biber dökülür ve karıştırılır. Üzeri dilimlenmiş domates yumurta, maydonoz ve zeytinle süslenir.
 Afiyet olsun