Sayfalar


Pazar, Mart 25

kırmızı biberli peynirli börek

malzemeler
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım kalıp peynir
2 adet közlenmiş kırmızı biber 
maydanoz
4 adet yufka


yapılışı
Bir yumurta, süt, sıvıyağ karıştırılır. Közlenmiş ve soyulmuş biberler ve maydanoz doğranır. Doğranan malzemeler peynir ile karıştırılarak iç harcı oluşturulur. İlk yufka düz bir zemin üzerine serilir. Üzerine fırça yardımı ile sütlü karışım sürülür. İkinci yufkada üzerine serilir. Onunda üzerine sütlü karışımdan sürülür. Yufka 10 eşit parçaya bölünür. İçerisine peynirli harç koyulur, sigara böreği gibi sarılır. Diğer yufkalarda aynı işlemlerden geçirilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Kalan sütlü karışıma yumurta sarısı ilave edilip, yufkaların üzerine sürülür. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun

Cuma, Şubat 17

fındıklı ve nescafeli kurabiye

malzemeler
2 adet yumurta
yarım paket oda ısısında margarin
1 su bardağı pudra  şekeri
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı süt
yeterli miktarda un
üzeri için fındık kırığı


yapılışı
Margarin yumurta sarıları, pudra şekeri ve iki yemek kaşığı sütte eritilmiş nescafe yoğurma kabına alınarak karıştırılır daha sonra un ve kabartma tozu azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklükte parçalar kopartılıp yuvarlatılır. Yuvarlatılmış hamurların hertarafı önce yumurta akına daha sonrada fındığa bulanır. Yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
 Afiyet olsun

Salı, Şubat 7

donut

malzemeler
yarım çay bardağı ılık su
yarım su bardağı süt
yarım paket yaş maya
yarım su bardağı pudra şekeri
2 yumurta sarısı
2 buçuk-3 su bardağı un
kızartmak için sıvıyağ
üzerine pudra şekeri
veya marmelet
yada benmari usulü eritilmiş çikolata



yapılışı
Maya ılık suda eritilir. İçerisine pudra şekeri ekleyip karıştırılır. Un hariç diğer malzemelerde ilave edilir karıştırılır. Un azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur ve mayalandırılır. Mayalanan hamur az miktarda un serptiğimiz tezgaha alınır ve merdane ile parmak kalınlığı kadar açılır. Açılan hamurdan öncelikle su bardağı ile büyük yuvarlaklar kesilir daha sonrada küçük bir bardakla halka şekli verilir. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilen halkalar kabarması için dinlendirilir. Kabaran hamurlar kızgın yağda kızartılır. Üzerine istediğiniz seçenekler eklenerek servis edilir.


Afiyet olsun

Salı, Ocak 3

profiterol

malzemeler
1 su bardağı su
125 gram margarin
5 adet yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 buçuk su bardağı un
çay kaşığının uçuyla tuz
dolgu kreması için
5 yemek kaşığı un
yarım litre süt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
yarım su bardağı şeker
çikolata sosu için
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı şeker
80 gram bitter çikolata 

yapılışı

Tencereye su şeker, tuz margarin eklenir margarin eriyene kadar kaynatılır. Un eklenir karıştırılarak bir iki dakika pişirilir. Soğuyunca yumurtalardan biri kırılıp karıştırılıp iyice hamura yedirilir. Diğer yumurtalarda aynı şekilde hamura iyice yedirilir ve yapışkan bir hamur elde edilir. Sıkma torbasının en geniş ucu takılır. Hamur torbaya alınıp yağlı kağıt serili tepsiye aralıklarla sıkılır. Uç kısımlarını düzeltmek için işaret parmağımızı ıslatıp sivri uçları bastırılır.Sıkma torbası yoksa iki tatlı kaşığı yardımı ile yapabilirsiniz. 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirilir. Pişen profiterol topları soğumaya bırakılır. Kremasını yapmak için yumurta, un,şeker tencereye  alınıp karıştırılır ve süt eklenir karıştırmaya devam edilir. Ocakta üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Margarinide ekleyip  ocaktan alınır. Ara ara karıştırılıp soğutulur. Çikolata sosu için ise çikolata hariç bütün malzemeler tencereye alınır ve iyice karıştırılır. Ocağa alınan tencere karıştıra karıştıra pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra bitter çikolata içerisine koyulur karıştırılır. Krema sivri uç takılı sıkma torbası ile profiterollerin içerisine doldurulur, yada ortasından kesip içerisine sürülür. Profiteroller kaselere paylaştırılır ve üzerlerine soğumuş olan çikolata sosu gezdirilir.
Afiyet olsun  

çilekli pudingli kek

malzemeler
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket çilekli puding
2 buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu 
kreması için
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta 
yarım su bardağı şeker
1 adet vanilya
50 gram margarin 


yapılışı
Yumurtalar karıştırma kabına kırılır, şeker ilave edilip köpürünceye kadar çırpılır.
Süt ve sıvıyağı ekleyip karıştırılır. Toz halde puding, un, kabartma tozu ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Yağlanmış kek kalıbına dökülüp 175 derecede pişirilir.
Soğumaya bırakılır. Krema malzemeleri margarin hariç bir tencereye alınıp çırpılır. Ocakta göz göz olana kadar pişirilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra margarin ilave edilip karıştırılır. Soğuyan kek ortadan ikiye kesilir. Alt tabanın ortası kanal şeklinde oyulur. soğuyan kremadan bu kanala dökülür ve kekin üst kısmı üzerine koyulur. Kekin üzerinede krema sürülür. Çıkartılan kek kırıkları rondodan geçirilip kremanın üzerine serpiştirilir. Kremasız şekliylede mis gibi çilek kokusuylada harika oluyor.
Afiyet olsun
   

patatesli sigara böreği

malzemeler
3 adet yufka
2 adet haşlanmış patates
1 adet küçük kuru soğan
2 adet sivri biber
maydanoz, karabiber
kırmızı pul biber, tuz

yapılışı
Haşlanmış patatesler elle ezilir.
Soğan küçük küçük yemeklik doğranır.
Ufak doğranmış sivri biber, maydonoz
pul biber, karabiber, tuz patates ve soğan
karıştırılır. Yufkalar sigara böreği şeklinde kesilip 
içerisine patatesli harçtan koyup sarılır. Kızgın yağda kızartılıp peçete üzerine alınır.
Afiyet olsun 

karnabahar kızartması

malzemeler
1 adet karnabahar
1 yemek kaşığı ketçap
1 şişe maden suyu
1 yemek kaşığı süt
1 adet yumurta
tuz, yeterli miktarda un 
kızartmak için sıvıyağ

yapılışı
Karnabahar çiçeklerine ayrılıp yıkanır.
Tencereye alınıp üzerini aşacak miktarda su eklenir. 1 yemek kaşığı süt ve tuz ilave edilip dağılmayacak şekilde
hafif haşlanır. Haşlanan karnabaharlar soğumaya bırakılır.
Bir kase içerisine yumurta kırılır ve çırpılır. İçerisine
ketçap,maden suyu eklenir karıştırılır. Azar azar un ekleyerek 
çırpılır. Kıvamı boza kıvamı olana kadar. Karnabaharlar bu karışıma
batırılıp, kızgın yağda kızartılır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
Afiyet olsun 
 

Pazartesi, Aralık 26

su böreği

malzemeler
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı su
100 gram tereyağ
1 buçuk su bardağı ufalanmış beyaz peynir
yarım demet maydanoz
yapılışı
Geniş bir kaba 2 su bardağı un alınır, ortası açılıp içerisine yumurta, tuz sıvıyağ, su koyup yoğurulur. Gerektikçe un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamur on bezeye ayrılıp yuvarlanır. Hamurları oklava ile küçük boy tepsi(30-33cm) büyüklüğünde açılır. Açılan yufkaları kurumaması için temiz bir yerde üzerine bez örterek bekletilir. Geniş bir tencereye tuz ile bol su kaynatılır. Başka bir tencereye bol soğuk su koyulur. Tereyağ eritip bir kenarda bekletilir. Tepsi tereyağ ile yağlanır. Açılan en büyük yufkayı kuru olarak kenarları tepsiden dışarı sarkacak biçimde yerleştirip elinizle üzerine tereyağ sürülür. Kalan yufkaları kaynamakta olan suda teker teker haşlayıp ve kaynar sudan çıkarıp soğuk suya atılır. Sudan çıkarırken elinizle hafifçe sıkarak fazla suyu alınır. Tepsideki yufkanın üzerine serip tereyağ ile yağlanır. 3 kat yufka olunca maydanozlu peynirden serpilir. Tekrar 3 adet yufkayı haşlayıp soğuk suya atıp fazla suyunu sıkıp tepsiye yerleştirip her kata tereyağ sürüp maydanazlu peynirden serpilir. 2 adet yufkayıda aynı şekilde yapıp üzerine peynirli harçtan serpilir ve dışarı sarkan yufkayı böreğin üzerine toparlanır. Son yufka haşlamadan böreğin üzerine yerleştirilir. Tepsiyi ocağa koyup kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişirilir. Arada bıçak yardımıyla böreğin altının pişip pişmediğini kontrol edilir. Diğer tarafı pişirmek için böreği başka bir tepsinin altını kullanarak çevirip  böreğin kendi tepsisi tereyağ ile yağlanır, börek kendi tepsisine aktarılır. Kısık ateşte bu tarafıda çevire çevire pişirilir. 
Afiyet olsun
                                                   


Cuma, Aralık 2

pazı kayganası

malzemeler
yarım kg pazı
1 adet soğan
4-5 taze soğan
5 yemek kaşığı mısır unu
3 yemek kaşığı un
3 adet yumurta
tuz, karabiber maydonoz
sıvıyağ


yapılışı 
Pazı yıkanıp doğranır. Kuru soğan yemeklik doğranıp pazıya ilave edilir. Bir miktar tuz ile iyice ovulur yeşil suyu çıkarılır. Pazılar sıkılarak başka bir kaba aktarılır.  İçerisine doğranmış taze soğan ve maydonoz eklenir. Yumurtalar içerisine kırılarak karıştırılır mısır unu ve un karabiber eklenir karıştırılır. Tavaya az miktar sıvıyağ dökülür pazılı karışım tavaya yaydırılır. Hafif ateşte pişirilir kapak ile diğer tarafıda çevrilerek pişirilir. Dilimlenerek servis edilir.
Afiyet olsun

pekmezli kek

malzemeler
3 adet yumurta
yarım su bardağı şeker
1 su bardağı üzüm pekmezi
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı kırıklanmış fındık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

yapılışı
Yumurta ve şeker mikserle çırpılır. İçerisine sıvıyağ, süt eklenir çırpmaya devam edilir. Pekmezde ilave edilip kaşıkla karıştırılır. Un kabartma tozu tarçın, zencefil ilave edilip tekrar karıştırılır. Son olarakta kuş üzümü ve fındık eklenir ve karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına dökülen karışım 180 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun

Pazar, Ekim 16

zencefil adam kurabiye

malzemeler
4-4 buçuk su bardağı un
200 gram oda ısısında tereyağ
yarım su bardağı pekmez
yarım paket kabartma tozu
1 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil


yapılışı
Tereyağ ve şeker kaba alınır mikserle çırpılır. İçerisine yumurta ve pekmez ilave edip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu, zencefil ve tarçını eleyerek karışıma azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan kurabiye hamuru elde edilir. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilen hamur un serpilmiş tezgah üzerinde merdane yardımı ile açılır ve kalıplarla şekillendirilir. Pişirme kağıdı serili tepsiye dizilir. 170 derecelik fırında çok kızartmadan pişirilir. Fırından çıkan kurabiyeler soğumaya bırakılır. Bu arada üzerini süslemek için 6 tatlı kaşığı pudra şekerine 2 tatlı kaşığı kadar süt eklenir karıştırılır. Pişirme kağıdı ile çok fazla büyük olmayan huni yapılır. Karışım bu huninin içerisine boşaltılır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine yapılan huni ile karışım sıkılarak şekillendirilir.
(Ben değişik renk elde etmek için süt yerine vişne suyu kullandım. İsterseniz marketlerde satılan hazır süsleme glazürlerinden alabilirsiniz.)
Afiyet olsun

Cuma, Ekim 14

kremalı kek

malzemeler
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı su
1 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
kreması için
1 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı şeker
4 türk kahvesi fincanı süt
yarım  poşet krem şanti
yarım su bardağı süt
keki ıslatmak için
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı nescafe


yapılışı
Kek için yumurtalar ve şeker çırpılır. Su eklenir çırpmaya devam edilir. Un kabartma tozu ve kakao eklenir karıştırılır. 25 cm lik yuvarlak yağlanmış tepsiye dökülür ve 170 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkan kekin üzerine bir bardak sütte erittiğimiz nescafe dökülür. Kek soğumaya bırakılır. Krema malzemeleri için krem şanti ve yarım bardak süt köpürtülür. Kalan krema malzemeleri tencereye alınır, karıştırılarak pişirilir. Soğuyan kremayla köpürtülmüş krem şanti karıştırılır. Kek soğuyunca üzerine krema dökülür ve onun üzerinede bir çay süzgeçi ile kakao serpiştirilir.
Afiyet olsun

Perşembe, Ekim 6

iç yağlama

malzemeler
4 su bardağı un
yeterli miktarda su
1 tatlı kaşığı karbonat
sıvıyağ, tuz
1 su bardağı kadar peynir



yapılışı
Un kaba alınır tuz ve karbonat eklenir su ile hamur yoğurulur. Hamur 10 dakika kadar dinlendirilir. Un serpilerek merdaneyle hamur açılır. Üzerine sıvıyağ gezdirilir ve peynirde serpiştirilir. Hamur rulo seklinde sarılır. Hamurdan yumurtadan büyük parçalar kesip peynirli kısımları kapanacak şekilde yuvarlatılır. Un serperek merdaneyle açılır. Açılan hamurlar tavaya az miktarda sıvıyağ döküp iki tarafı çevrilerek pişirilir. Yağ bittikçe tekrar az miktarda dökülüp hamurlar bitinceye kadar aynı şekilde pişirilir. 
Afiyet olsun

örgülü tuzlu kurabiye

malzemeler
1 paket oda ısısında margarin
yarım çay bardağı sıvıyağ
6 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
yumurta sarısı
yeterli miktarda un

yapılışı
Un, kabartma tozu hariç malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınır. Un ve kabartma tozu azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamurdan cevizden küçük parçalar koparıp ince çubuk olacak şekilde yuvarlatılır. Çubuğu ortadan ikiye katlayıp saç örgüsü gibi burgu yapılır. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun

patlıcanlı pide

malzemeler
4 su bardağı un
yarım paket yaşmaya
1 su bardağı süt
alabildiği kadar su
tuz, tereyağ
iç malzemesi
4 adet patlıcan
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
3 adet domates
tuz, sıvıyağ

yapılışı
Öncelikle iç malzemesi için patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır. Tuzlu suda bekletilir. Soğan yemeklik doğranıp bir miktar sıvıyağda kavrulur ve salça ilave edilir. Tuzlu sudan çıkarılıp yıkanan patlıcanlar ve kabukları soyulup küp doğranmış domateslerde ilave edilerek pişirilir tuz ilave edilir.
Hamuru için ise un yoğurma kabına alınır tuz eklenir. Ortası açılıp Ilık süt ve maya eritilir. Ilık su ile hamur yoğurulur. Hamur mayalandırılır. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgaha un serpip merdaneyle bezeler açılır. İçerisine patlıcanlı iç malzemesinden koyup kenarları içe doğru katlayıp birleştirlir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisindede biraz mayalandırdıktan sonra 200 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkan pidelerin üzerine tereyağ sürülür.

Afiyet olsun

tırtıl kurabiye

malzemeler
125 gram margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudraşekeri
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı elme sirkesi
yeterli miktarda un
1 paket bitter çikolata 80 gr
hindistancevizi, çekilmiş fındık
 


yapılışı
Oda sıcaklığındaki margarin ile yumurtalar karıştırılır. İçerisine sıvıyağ pudraşekeri ve sirke eklenir karıştırılır. Un ve kabartma tozu ekleyip yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur tırtıl kurabiye kalıbıyla yada krema sıkacağı ile tepsiye aralıklarla sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirilir. Soğuyan kurabiyeleri önce erimiş çikolataya daha sonrada fındık veya hindstancevizine bulayarak servis edilir.
Afiyet olsun

minik çikolatalı kekler

malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağından fazla erimiş tereyağ
1 fiske tuz
1 su bardağı süt
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
bitter çikolata

yapılışı
Şeker ve yumurta çırpılır. Kakao, vanilya, erimiş tereyağ eklenir. Sütte ilave edilip çırpılır. Un ve kabartma tozu ilave edilip karıştırılır. Kalıplara kek kağıtları yerleştirilir. Karışımdan 2 kaşık dökülür bir dilim çikolata koyup tekrar kek karışımından koyulur. 180 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun

şeftali reçeli

malzemeler
1 kilo şeftali
4 su bardağı şeker
1 limon suyu

yapılışı
Şeftalilerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Tencereye alınır üzerine şeker dökülür. Şeker eriyene kadar bekletilir. Şeker eriyince tencere ocağa alınır ve kısık ateşte kaynatılır. Üzerinde oluşan köpükler alınır. Kıvamını anlamak için arada iki kaşık kadar tabağa alıp bakılır. Kıvamı olmaya yakın limon suyu eklenir. Reçel istenen kıvama gelince ocaktan alınır.
Afiyet olsun

sultan lokumu

malzemeler
30 gram tereyağ
1 su bardağı un
5 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı süt
1 adet vaniya
1 adet muz
hindistancevizi

yapılışı
Tereyağ ve un kavrulur. Süt karıştırarak azar azar ilave edilir. Şeker ve vanilya eklenerek koyu muhallebi kıvamında pişirilir. Ilınan muhallebi dolapta soğutulur. Elimiz hafif ıslatılıp muhallebiden parçalar koparıp ortasına muz dilimi koyup yuvarlatılır. Yuvarlanan muhallebiler hindistancevizine bulanır.
Afiyet olsun

fasulye piyaz

malzemeler
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 adet domates
1 adet haşlanmış yumurta
1 kahve fincanı zeytinyağ
2 adet limon suyu
maydonoz, tuz, pul biber
karabiber, zeytin


yapılışı
Haşlanmış fasulyeler servis tabağına alınır. Üzerine doğranmış, tuzla ovulmuş yıkanmış soğanlar yerleştirilir. Tuz, zeytinyağı, limon suyu, karabiber, pul biber dökülür ve karıştırılır. Üzeri dilimlenmiş domates yumurta, maydonoz ve zeytinle süslenir.
 Afiyet olsun