Sayfalar

Cumartesi, Aralık 18

aşure

malzemeler
2 su  bardağı buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
yarım su bardağı pirinç
yarım su bardağı kuru üzüm
yarım paket kuşüzümü
1 paket dolmalık fıstık
200 gram kayısı
20 su bardağı su
5-6 su bardağı şeker
süslemek için nar, ceviz



yapılışı
Öncelikle buğday, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm
ve kuşüzümü ayrı kaplarda ıslanır. Ertesi gün buğdayı
oldukça büyük bir tencerede 20 bardak su ile ağır ateşte taneleri
iyice ezik bir hal alıp, kapalı olarak 3-4 saat arada dibi tutmaması için
karıştırılarak pişirilir. Buğday kaynarken içerisine pirinç ilave edilir. Ayrı kaplarda nohut ve kuru fasulye yumuşayıncaya kadar pişirilir. Buğdayın suyu özleşip, hafif koyuluğa erişince
şeker, pişen ve suyu süzülen nohut ve kuru fasulye ilave edilir. Birkaç taşım kaynadıktan sonra kuru üzüm ve kuşüzümü ve küp küp doğranmış kayısılarla birlikte fıstık tencereye koyulur ve karıştırılır. Ocaktan alınan aşure kaplara koyulup soğuduktan sonra üzeri ceviz
 ve nar ile süslenir. Süslemeyi istediğiniz malzemelerlede yapabilirsiniz.
Aşurenin içine su yerine 1 bardak süt de konulabilir. Arzuya göre servis yaparken birkaç damla gülsuyu serpebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder