Sayfalar


Pazartesi, Aralık 26

su böreği

malzemeler
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı su
100 gram tereyağ
1 buçuk su bardağı ufalanmış beyaz peynir
yarım demet maydanoz
yapılışı
Geniş bir kaba 2 su bardağı un alınır, ortası açılıp içerisine yumurta, tuz sıvıyağ, su koyup yoğurulur. Gerektikçe un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamur on bezeye ayrılıp yuvarlanır. Hamurları oklava ile küçük boy tepsi(30-33cm) büyüklüğünde açılır. Açılan yufkaları kurumaması için temiz bir yerde üzerine bez örterek bekletilir. Geniş bir tencereye tuz ile bol su kaynatılır. Başka bir tencereye bol soğuk su koyulur. Tereyağ eritip bir kenarda bekletilir. Tepsi tereyağ ile yağlanır. Açılan en büyük yufkayı kuru olarak kenarları tepsiden dışarı sarkacak biçimde yerleştirip elinizle üzerine tereyağ sürülür. Kalan yufkaları kaynamakta olan suda teker teker haşlayıp ve kaynar sudan çıkarıp soğuk suya atılır. Sudan çıkarırken elinizle hafifçe sıkarak fazla suyu alınır. Tepsideki yufkanın üzerine serip tereyağ ile yağlanır. 3 kat yufka olunca maydanozlu peynirden serpilir. Tekrar 3 adet yufkayı haşlayıp soğuk suya atıp fazla suyunu sıkıp tepsiye yerleştirip her kata tereyağ sürüp maydanazlu peynirden serpilir. 2 adet yufkayıda aynı şekilde yapıp üzerine peynirli harçtan serpilir ve dışarı sarkan yufkayı böreğin üzerine toparlanır. Son yufka haşlamadan böreğin üzerine yerleştirilir. Tepsiyi ocağa koyup kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişirilir. Arada bıçak yardımıyla böreğin altının pişip pişmediğini kontrol edilir. Diğer tarafı pişirmek için böreği başka bir tepsinin altını kullanarak çevirip  böreğin kendi tepsisi tereyağ ile yağlanır, börek kendi tepsisine aktarılır. Kısık ateşte bu tarafıda çevire çevire pişirilir. 
Afiyet olsun
                                                   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder