Sayfalar


Salı, Ekim 26

muzlu damla çikolatalı muffinler

malzemeler
1 adet yumurta
yarım su bardağı süt
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı kabartma tozu
4 yemek kaşığı şeker
1 buçuk bardak un
bir fiske tuz
2 adet muz
yarım su bardağı kırıklanmış ceviz
biraz damla çikolata

yapılışı
Öncelikli kuru malzemeler bir kabın içerisinde karıştırılır. Un, şeker, kabartma tozu, tuz. Ayrı bir kapta ise yumurta hafif çırpılır, süt, sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Bu karışıma unlu karışım ilave edilerek tahta kaşıkla yavaşça karıştırılır. Rendenin ince tarafıyla rendeleyip püre kıvamı alan muz ve ceviz içerisine ilave edilerek karıştırılır. kağıt kek kapsülleri 2 li olarak tepsiye dizilir içlerine muffin hamurlarından yarıya gelecek şekilde boşaltılır. üzerlerine damla çikolata serpilir. 170 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun

Pazartesi, Ekim 25

nefis 3 katlı meyveli pasta

malzemeler
pandispanyası için
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
10 yemek kaşığı un
1 adet kabartma tozu
dolgu kreması için
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 adet yumurta
4 yemek kaşığı şeker
1 buçuk paket krem şanti
1 buçuk su bardağı süt
arası için
dilediğiniz meyveler 
ben kivi, muz, elma, mandalina üzüm, nar kullandım

yapılışı
 Pandispanya için öncelikle yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılır. Un ve kabartma tozu elenerek karışıma eklenir, tahta kaşıkla karıştırılır. Altına yağlı kağıt serdiğimiz 26 cm lik kelepçeli kalıba dökülür. 170 derecelik fırında pişirilir. Bıçağı batırdığımızda ıslak çıkmayacak şekilde. Dolgu kreması için süt, un, nişasta, yumurta, şeker tencereye alınır güzelce çırpılır. Ocağa alınıp karıştırarak pişirilir. Koyu bir kıvam olması gerekli. Krem şanti
1 buçuk su bardağı süt ile çırpılır. Soğuyan dolgu kremasına katılarak mikserle tekrar çırpılır. Meyveler bir kaseye küp küp doğranır. Pandispanya 3 eşit parçaya bölünüp, ilk katın üzerine dolgu kremasından sürülür. Hazırladığımız meyvelerden yayıp, diğer kat koyulur. Aynı işlemi tekrarlayıp son kat koyulur, üzeri kalan  kremayla kaplanıp dilediğimiz şekilde süslenir.
Afiyet olsun


çıtır tavuk baget ve soğan halkaları

malzemeler
6 adet tavuk baget
1 adet yumurta
yarım su bardağı un
yarım su bardağı galeta unu
2 adet soğan
karabiber kırmızı tozbiber, tuz
kızartmak için sıvıyağ

yapılışı
Öncelikle tavuk bagetler haşlanır. İstenilirse
derileri çıkarabilirsiniz. Soğanları soyduktan sonra parmak kalınlığında halkalar halinde kesilir , birer tane halka olacak şekilde çıkarılır. Unun içerisine karabiber ve kırmızı tozbiber, tuz karıştırılır.  Bagetler önce una daha sonra çatalla çırpılmış yumurtaya daha sonrada galete ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır. Soğan halkalarınada aynı işlem uygulanır. (Galeta ununu evdeki bayat ekmekleri değerlendirerek yapabilirsiniz. Ekmekleri dilimleyip fırında kızrtmadan kıtır kıtır yapıp robattan geçirebilirsiniz.)
Afiyet olsun

zeytinli, peynirli poğaçacıklar

malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
150 gram margarin
1 adet kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
yeterli miktarda un
içi için
ayıklanmış zeytin
peynir
üzeri için
1 adet yumurta akı
kırmızı tozbiber

yapılışı
Yoğurt, sıvıyağ, yumurta, margarin, tuz karıştırma
kabına alınır. Kabartma tozu ve un ile ele yapışmayan
yumuşak bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar
koparıp el içerisinde hafif bastırılır içerisine peynir
koyularak (kiminede zeytin) poğaça şeklinde kapatılır.
Üzerlerine fırça ile yumurta akı sürülüp kırmızı tozbiber
serpilir. 180 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun

Pazartesi, Ekim 11

limonlu fındıklı kek

malzemeler
3 adet yumurta
1 buçuk su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı süt
1 adet kabartma tozu
2 adet limon
yarım su bardağı kırıklanmış fındık
3 su bardağı un

yapılışı
Yumurta ve tozşeker bir kap içerisine alınır köpürünceye kadar 
çırpılır. İçerisine sıvıyağ, süt, limonların rendesi ve suyu
koyulur ve karıştırılır. Un ve kabartma tozu elenerek içerisine dökülür.
Kalıp margarin ile yağlanır ve un serpilir. Daha sonra kalıba fındıklar dökülür
onunda üzerine kek karışımı dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derecede pişirilir
Afiyet olsun

açma

malzemeler

2 su bardağı süt
yarım su bardağı su
1 adet yaşmaya
3 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
açmanın içerisine sürmek için margarin
yeterli miktarda un
üzeri için yumurta sarısı, susam, çörekotu


yapılışı
Ilık su şeker ile yaşmaya eritilir.  Sıvıyağ, süt, tuz ve un azar azar ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur. Mayalandırmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparılıp, el içerisinde bastırılarak açılır, hamurun üzerine margarin sürülür.
Hamur rulo şeklinde sarılır ve düğüm yapılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür ve çöerekotu, susam serpilir.180 derecede pişirilir.
Afiyet olsun

Perşembe, Eylül 30

fındıklı gıyır kurabiye

 malzemeler
200 gram margarin
50 gram tereyağ
1 çay bardağı fındık
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 buçuk su bardağı pudra şekeri
1 yumurta akı
kurabiyeleri bulamak için kırıklanmış fındık
yeterli miktarda un

yapılışı
Öncelikle tavada 2 yemek kaşığı margarin, 1 çay bardağı kırıklanmış fındık ve 5 yemek kaşığı un kavrulur. Yoğurma kabına pudra şekeri, kalan margarin
tereyağ, sıvıyağ ve kavrulan soğumuş karışım ilave edilir. Un
kabartma tozu, vanilya eklenerek yoğrulur ele yapışmayan
bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklünde parçalar
koparılıp, yuvarlatılır. Yuvarlatılan hamurlar önce yumurta akına daha sonra kırıklanmış fındığa batırılır. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun

Perşembe, Eylül 23

tavuklu salata

malzemeler
1 adet tavuk göğsü
6 adet salatalık turşusu
1 çorba kasesi susuz yerinden yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2-3 yemek kaşığı konserve mısır
1 diş sarımsak
yarım göbek salata
2 adet taze soğan


yapılışı
Haşlanmış tavuk eti küp küp doğranır. Salatalık turşusu ve göbek salatada doğranarak tavuk etine karıştırılır. Ayrı bir kasede yoğurt mayonez, ezilmiş sarımsak karıştırılıp, tavuk etine ilave edilerek karıştırılır üzerine mısır eklenir ve servise hazır.
Afiyet olsun

içi elmalı

malzemeler
200 gram oda ısısında margarin
8 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı süt
4 adet elma
yarım çay kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı toz şeker
bir miktar ceviz
aldığı kadar un
üzerine elemek için pudra şekeri

yapılışı
Elmalar soyulup rendelenir, toz şeker ilave edilip suyu çekene kadar ocakta pişirilir söndürmeye yakın tarçın ve ceviz eklenir soğumaya bırakılır. Margarin, yumurta, süt, 8 yemek kaşığı şeker ilave edilip kabartma tozu ve yeterli miktarda un ile hamur yoğrulur.
Yoğrulan hamur ikiye bölünür.Hamur çok ince olmayacak biçimde un serpilerek yuvarlak açılır ve sigara böreğinden daha dar kesilip, içerisine elmalı harçtan koyularak kenarları kıvrılmadan sigara böreği gibi sarılır. diğer hamurda aynı işlemden geçirilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek 180 derecelik fırında üzeleri hafif kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerlerine pudra şekeri elenir.
Afiyet olsun

peynirli zeytinli kek

malzemeler
3 adet yumurta
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
1 su bardağı kaşar peynir rendesi
1 paket kabartma tozu
yarım su bardağı ayıklanmış doğranmış zeytin
1 çay kaşığı nane
yarım demet dere otu
4 tane taze soğanın yeşil kısmı
bir miktar parçalanmış ceviz

yapılışı
Yumurta, süt, sıvıyağ karıştırma kabına alınır çırpılır.
Üzerine ince kıyılmış dere otu, taze soğan, nane , beyaz peynir
kaşar peynir rendesi, ceviz ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılır.
Zeytinlerde eklenip,  kıvamı normal kek kıvamından biraz 
koyu olana kadar un ile 1 paket kabartma tozu eklenir.
Margarin ile yağlanmış kalıba un serptikten sonra kek karışımı 
kalıba dökülür. 180 derecelik fırında pişririlir.
Afiyet olsun

Çarşamba, Eylül 22

baklava

 
malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
çay kaşığının ucuyla tuz
yeterli miktarda un, açmak için nişasta
üzeri için 1 paket margarin 1 kase çekilmiş ceviz veya fındık
şerbeti için

4 su bardağı su
3 buçuk su bardağı şeker
bir dilim limon


yapılışı
Öncelikle şerbet için su ve şeker tencereye alınır.
Kaynamaya başlayınca limon dilimi içerisine atılır.
10 - 15 dakika daha kaynatılır soğuması için ocaktan alınır.
Sıvıyağ, süt, yumurta, tuz karbonat karıştırma kabına alınır. İçerisine un yavaş yavaş eklenerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yağrulur. Yoğrulan hamurdan 40 adet beze yapılır. Bezeler nişasta ile tabak büyüklüğünde açılır. 10 adet olana kadar üst üste koyulur, bu şekilde diğer bezelerde açılır. 10 adet üst üste koyulan yufka nişasta ile tepsi büyüklüğünde açılıp yağlanmış tepsiye serilir. Üzerine ceviz serpilir. Kalan 3 adet onluk yufkada tepsi büyüklünde açılır aralara tekrar ceviz serpilir. Son yufkayıda serdikten sonra baklava şeklinde kesilir. Üzerine eritilmiş kızgın margarin gezdirilir.180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbet gezdirilir. 
Afiyet olsun

Pazar, Eylül 5

kakaolu yuvarlak mısır gevrekli kurabiye

malzemeler
6 yemek kaşığı pudra şekeri
2 su bardağı kakaolu gevrek
1 paket margarin
aldığı kadar un
üzeri için
tarçın, pudra şekeri

yapılışı
Gevrek hariç malzemelerle kurabiye hamuru yoğrulur. Ele yapışmayacak kıvama gelince gevrekler ilave edilerek yoğrulur. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlatılır,  pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. 180 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra pudra şekeri ve tarçın karışımı üzerlerine süzgeç ile elenir.
Afiyet olsun

patatesli rulo börek

malzemeler
3 adet yufka
3 adet iri haşlanmış patates
1 adet soğan
maydonoz kırmızı pul biber, tuz
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta

yapılışı
Haşlanmış patatesler soyulur, el ile ezilir. Soğan yemeklik doğranır bir miktar sıvıyağ ile kavrulur. Kavrulan soğanlara patates eklenir kavrulmaya devam edilir. İçerisine maydonoz, karabiber, kırmızı pul biber, tuz eklenir karıştırılır ve ocaktan alınır. Bir tas içerisine yumurta kırılır çırpılır. Sıvıyağ ve süt eklenerek karıştırılır. Yufkanın ilki düz bir zemine serililr, üzerine hazırlamış olduğumuz sos fırça ile sürülür. Patatesli harç yufkanın bir ucuna serilir kenarları hafif içe katlanıp rulo şeklinde sarılır yağlanmış tepsiye alınır. Diğer iki yufkada aynı şekilde sarıldıktan sonra tepsiye alınıp üzerlerine kalan sostan sürülüp 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun

kadayıf dolması

malzemeler
yarım kilo kadayıf
4 adet yumurta
1 su bardağı kırıklanmış ceviz
kızartmak için sıvıyağ
şerbet için
3 su bardağı şeker 3 buçuk su bardağı su 1 dilim limon

yapılışı
Şerbeti için şeker, su, limon tencereye alınır. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatılır, ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Kadayıf avuç içerisinde hafif açılır içerisine ceviz koyularak
sarılır. Sarma işlemi bitince yumurtalar kap içerisinde çatalla çırpılır ve sarılan kadayıflar kabın kenarından hafifçe yumurtaya bulanır. Fazla bulanan kadayıflar avuç içerisinde sıkılarak fazlası alınır. Kızgın yağda kızaran kadayıflar soğuk şerbete atılıp birkaç dakika tutulup servis tabağına alınır . Dondurma veya kaymak ile servis edilir.
Afiyet olsun

beyaz kremalı kek

malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 buçuk su bardağı şeker
2 adet kabartma tozu
1 su bardağı erimiş margarin
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
2 buçuk su bardağı un
krema için
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı şeker
50 gram margarin
1 adet vanilya
2 tatlı kaşığı nişasta
2 tatlı kaşığı un

yapılışı
Kek için öncelikle şeker ve yumurta çırpılır. Süt, erimiş margarin vanilya, kakao eklenerek karıştırılır. Malzemeden 1 su bardağı ayrılır geri kalan karışıma kabartma tozu ve un eklenir karıştırılır. Yağlanmış tepsiye dökülür. 180 derecelik fırında pişirilir. Biraz ılınınca ayırmış olduğumuz karışım üzerine dökülür. Bir tencereye krema malzemeleri dökülüp ocakta karıştırarak muhallebi kıvamı alana kadar kaynatılır. Soğuyunca kekin üzerine dökülür.
Afiyet olsun

fırın sütlaç

malzemeler
2 litre süt
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı mahlep
1 buçuk su bardağı toz şeker
4 buçuk yemek kaşığı nişasta

yapılışı
Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tencereye alınır.
Üzerine su eklenerek pirinçler iyice pişirilir. Süt
kaynatılmak üzere ocağa alınır, kaynamaya başlayınca
pişen pirinçler içerisine dökülür, karıştırılır. Şekerde ilave
edildikten sonra nişasta bir miktar su ile açılır, kaynamakta olan süte karıştırarak eklenir. Sütlaçlar taslara alındıktan sonra, içerisine su koyulmuş tepsiye dizilir. Fırının sadece üst ızgarası çalıştırılır sütlaçların üzerleri hafif yanana kadar fırında bekletilir. Fırından çıkan sütlaçlar ılınınca buzdolabında soğutularak veya isteğe göre servis edilir.
Afiyet olsun

Salı, Ağustos 24

pırasalı patates köftesi

malzemeler
5 adet patates
1 adet yumurta
yarım pırasa
yarım su bardağı kaşar peynir rendesi
yarım çay bardağı ekmek içi
1 su bardağı galeta unu, karabiber, tuz, mercimek otu, kırmızı toz biber
un

yapılışı
Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur.Pırasa incecik çentilir ve tuz ile ovulur. Soyulan patatesler elle ezilir, içerisine yumurta,  pırasa ekmek içi, tuz, karabiber
kırmızı biber kaşar peynir rendesi eklenerek yoğrulur. Elimizi unlayarak istediğiniz biçimde şekillendirilir. Galeta ununa bulayarak buzdolabında bekletilir. Daha sonra
köfteler sıvıyağ dökülmüş tavada kızartılır.
Afiyet olsun

mantı


malzemeler
5 su bardağı un
1 adet yumurta
250 gram kıyma
1 adet soğan
karabiber, tuz
tereyağ, kırmızı toz biber, kekik, yoğurt, sarımsak

yapılışı
Kıyma bir kaba alınır içerisine soğan rendelenir
ve karabiber, tuz eklenerek karıştırılır.
Un yoğurma kabına alınır, ortası açılıp içerisine
yumurta kırılır. Tuz unun üzerine serpilir ve azar azar su ekleyip yoğrulur. Hamur 4 eşit parçaya ayrılır ve
yuvarlanır. Hamur çok ince olmayacak şekilde açılır. Hamurun ortasından itibaren kıyma aralıklarla dizilir.
Dizilmeyen kısım kıymaların üzerine örtülür. Tırtıklı hamur
keseceği ile hamurun kıymasız yerlerinden kesilir. Diğer
hamurlarda aynı şekilde yapılır.
Büyük bir tencereye su koyup ocaktağa alınır
kaynatılır, su kaynayınca tuz eklenir ve mantılar suya katılır. Hamurlar pişince kevgirle servis tabağına
alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağını eritip içerisine katıp kızdırdığımız kırmızı toz biberli sostan gezdirilir. Üzerinede isteğe bağlı kekik eklenebilir.
Afiyet olsun


lazanya

malzemeler
15 yaprak lazanya
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un 
3 su bardağı süt
1 adet soğan
2 adet havuç
2 diş sarımsak
400 gram kıyma
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 buçuk su bardağı kaşar peyniri rendesi
3 adet domates
sıvıyağ, tuz, karabiber 


yapılışı   Soğan yemeklik doğranır. Dört yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulur. Rendelenmiş havuç eklenir ve karıştırılır. Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edilir. İçine  ufak doğranmış domatesler ve sarımsak dökülür. Tuz, karabiber eklenir. Domates yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
Başka bir tencerede beşemal sos için tereyağı ve sıvı yağ  tencereye alınır.
Un ekleyip biraz kavrulur. Sürekli karıştırarak azar azar süt ilave edilir.
Tuz, karabiber eklenir ve pişirilir.
Dikdörtgen bir tepsi yağlanır zemine beşamal sos yayılır. Üzerine bir
kat olacak şekilde 3 yaprak lazanya serilir. Üzerine beşamal sos onun da üzerine
kıymalı sos  ve iki yemek kaşığı kadar kaşar peyniri rendesi serpilir. . Lazanya bitene kadar aynı şekilde devam edilir. Son katın üzerine de beşamel ve kıymalı sostan sonra kaşar peynir rendesi serpip 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun